Intelligente virkemidler til forbedring af miljøtilstanden

Intelligente virkemidler til forbedring af miljøtilstanden - SEGES Projektsitet

Det er fra forskere og andre eksperter blevet påvist, at en række andre faktorer end landbruget er årsag til manglende opfyldelse af miljømålene i de danske kystvande, og at reduktion af næringstoftabet fra landbruget ikke vil medføre målopfyldelse. Dermed er der åbnet op for anvendelse af innovative virkemidler direkte i kystvandene eller i kanten af dyrkningsfladen, der ikke direkte har relation til landbruget, og som kan være med til at reducere kravene til reduktion af næringsstoftabet fra landbrugsarealerne. De nye, innovative virkemidler kan være med til at øge landbrugsproduktionen, samtidig med at miljømålene i kystvandene nås.

Formålet er på baggrund af forsknings- og udviklingsaktiviteter at dokumentere og bekrive delelementer, der har betydning for miljøtilstanden i de kystnære farvande. Projektet skal i overensstemmelse med Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger medvirke til at finde og dokumentere nye, innovative virkemidler til forbedring af miljøtilstanden - i det marine miljø og i kanten af dyrkningsfladen - og dermed skabe mulighed for øget udbytte og vækst i planteproduktionen og opnåelse af vandplanernes miljømål.

Dagsorden til mødet den 19. februar 2015.
Præsentation "Intro til andre marine virkemidler" den 19. februar 2015.
Den 15. december 2015 var SEGES i samarbejde med Partnerskabet for vidensopbygning om virkemidler og arealregulering værter ved et dialogmøde omkring marine virkemidler, og hvordan disse kan bidrage til sikring af god økologisk tilstand i vandmiljøet.
Referat fra mødet den 9. december 2015
Præsentation "Udvikling af virkemidler" den 9. december 2015.
Invitation til mødet den 9. december 2015.
Præsentation "Miljøtiltag" den 9. december 2015.
Notat om dyrkning af tagrør til tækning og rørgræs til biomasse.
Referat fra dialogmødet den 3. november 2015.
Invitation til dialogmødet den 3. november 2015.
Grænser din mark op til et vandløb, og har du undersøgt om den indgår i de Vandområdeplaner der er i høring frem til 23. juni?
Teknisk notat udgivet november 2015.
Få idéer til, hvordan minivådområder kan placeres og udformes, så man opnår synergi mellem miljø, natur, landskab, jagt og andre rekreative interesser.
Konferencens program og deltagerliste den 25. marts. 2015
Artikel i Horsens-Ren Fjords nyhedsbrev d. 16. juni 2015
Indlæg ved konferencen den 25. marts 2015
En forbedring af grundlaget for beregninger af indsatsbehovet til kystvande er blevet forsøgt. Beregningerne er fejlbehæftede grundet forvredet fortolkning af egne resultater og tilsidesættelse af kendt viden om specifikke vandområder.
Storparcelforsøg med stigende N har vist, at kvælstofkoncentrationerne i drænene først stiger markant, når der tildeles mere end 1,5 gange kvælstofnormen. Variationen i drænvandskoncentrationer mellem dræn i samme mark er stor.
Udarbejdet i”Partnerskabet for vidensopbygning om virkemidler og arealregulering”. Afsnit om iltning.
Udarbejdet i”Partnerskabet for vidensopbygning om virkemidler og arealregulering”. Afsnit om aluminiumsbehandling.
Udarbejdet i”Partnerskabet for vidensopbygning om virkemidler og arealregulering”. Samlet rapport hvor SEGES har bidraget til kapitler udover iltning og aluminiumsbehandling.
De danske miljømål for klorofyl og ålegræs ikke i samklang med nabolande og er urealistisk højt fastsat af de danske myndigheder. Dette på baggrund af metoder som betyder, at målene mange steder ikke kan opnås.
Beskrivelse af integrerede bufferzoner, styret dræning, vådområder og konstruerede minivådområder.
Baggrundsmateriale til workshoppen den 15. september 2015.
Feltmateriale Klima Sø-Stenkovvandløbet.
Program og deltagerliste til workshoppen den 15. september 2015.
Feltmateriale Fladså-Rønnebæk
Præsentation til workshoppen den 15. september 2015.
Invitation og program fra mødet den 20. april 2015
Indlæg om problemstilling angående ålegræs udbredelse og dybdegrænse den 20. april 2015. Udbredelse fordrer en aktiv marin reetableringsindsats.
Præsentation til mødet Agrispin - "Constructed wetlands" til mødet den 2. december 2015.
Program og deltagerliste for mødet den 2. december 2015
Præsentation "Overvejelser om mulige alternativer" den 27. februar 2015.
Programmet til seminaret i Oslo fra den 28.-29. oktober 2015
Udkast til rapport - background document til seminaret i Oslo fra den 28.-29. oktober 2015
Deltagerlisten til seminaret i Oslo fra den 28.-29. oktober 2015
Indlæg på seminaret i Oslo fra den 28.-29. oktober 2015
Nye interessante miljøtiltag, som kan anvendes i kanten af marken eller udenfor dyrkningsfladen, undersøges lige nu i USA, Tyskland og England.
Der er nye virkemidler beskrevet i international litteratur til placering i bufferzonen, med fokus på udfordringer og tilpasning til danske forhold.
Mange marine områder er i dag i en så dårlig forfatning som betyder, at aktive marine tiltag er helt nødvendige for at få en forbedret miljøtilstanden inden for vandrammedirektivets tidshorisont.
Præsentation den 30. november 2015.
Mange dyrkede lavbunds- og tørvejorde synker hvert år i Danmark. Dette forhold i kombination med klimaændringer kan blive en udfordring for dansk landbrug i fremtiden.
Hvis du oplever problemer med brugen af Naturstyrelsens MiljøGIS, som benyttes til indgivelse af høringssvar til Vandområdeplanerne 2015-2021, kan du kontakte SEGES
Formidling fra Regionale møder i november 2015
Indlæg på seminar om virkemidler i forskellige lande
Program for seminaret
Den engelske landmand sammensætter miljøtiltagene, så de passer til bedriften.
Rapport "Tysklands tilgang til vandmiljø, vandløbsrestaureringer, vandråd og virkemidler" baseret på studieturen.
Præsentation "Status for the work on regulation of Danish farmers"
Program for turen til Tyskland
Byrådet ved Mariager Fjord kommune havde ønsket at høre om alternative muligheder for at forbedre til-standen i fjorden
Artikel i NORDJYSKE Stiftstidende den 10. maj 2015
Program for temadagen
Notat vedr. levering af prototype til automatisk opmåling af åer.
Både etablering af stenrev, kompensationsopdræt med muslinger og tangdyrkning har en konkret effekt på miljøtilstanden, og kan medvirke til at forbedre den økologiske tilstand i det marine miljø.
Det er 7. gang WWF uddeler prisen Baltic Sea Farmer of the Year Award på konferencen Greener Agriculture for a Bluer Baltic Sea - i år var Finland vinderen. Nye tyske gødningsregler og en ny måde at markedsføre biodiversitet på var på agendaen.
Miljøministeriet fokuserer kun på ålegræssets dybdegrænse, og ser bort fra relevansen af ålegræssets tæthed, som også indgår i Vandrammedirektivet. Dette fokus vil ikke medføre, at fjordene får udbredte enge med ålegræs.

© 2021 - SEGES Projektsitet